Kεφάλαια 1 δις για ενισχύσεις, προώθηση κοινής πρότασης με τις τράπεζες και αύξηση εισπραξιμότητας φόρων οι στόχοι της κυβέρνησης μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου 2023



Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Δημοσιονομικό χώρο ύψους 1-1,5 δις ευρώ αναζητεί για το α’ τρίμηνο η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει σε μέτρα κοινωνικής προστασίας σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρηματικές χρηματοδοτήσεις σε μικρές επιχειρήσεις με υγιή μεγέθη και συγκεκριμένη απασχόληση υπαλλήλων. Επίσης μέχρι το τέλος του χρόνου ετοιμάζει ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια και τα επιχειρηματικά δάνεια που ουσιαστικά θα επιχορηγεί μέρος του επιτοκίου. Η ρύθμιση αυτή δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και θα πλήξει την οργανική κερδοφορία των τραπεζών.

Το γεγονός ότι οδεύουμε προς εκλογική περίοδο, δείχνει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στα νέα μέτρα αρκεί αυτά να μην ξεπεράσουν τους στόχους του νέου προϋπολογισμού και βέβαια τις κατευθύνσεις που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κράτη μέλη της. Η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά έχει ένα μέτριο (9,5%) για την Ε.Ε. -με πτωτικές τάσεις- πληθωρισμό και ένα διογκούμενο έλλειμμα. Ο πληθωρισμός φέρνει αύξηση επιτοκίων και αυτό μάλλον ευνοεί την συγκράτηση ή και μείωση του χρέους. Έτσι το οικονομικό επιτελείο καλείται να κινηθεί μέσα στις συντεταγμένες αυτές. Οι πόροι αυτοί που αναφέρθηκαν (1-1,5 δις ευρώ) προέρχονται κυρίως από την ανάκαμψη της εισπραξιμότητας του φορολογικού μηχανισμού που είδαμε στο β’ εξάμηνο 2022 αλλά και στα τέλη κυκλοφορίας. Επίσης προσβλέπει και στη συνέχιση των εσόδων από την ενέργεια που είναι ιδιαίτερα αυξημένα αλλά και από τα έσοδα από την αύξηση της κινητικότητας σε ακίνητα, τουρισμό, μεταφορές και μεταφορικά μέσα.

Εντείνονται οι έλεγχοι για το τέλος της χρονιάς

Η ΑΑΔΕ εντείνει τους ελέγχους, διασταυρώσεις και βεβαιώσεις, προκειμένου να μη χαθούν λόγω παραγραφής φόροι, τέλη και πρόστιμα. Ένα νέο κύμα ενημερωτικών ειδοποιητηρίων ετοιμάζεται. Οι φορολογούμενοι ενημερώνονται πως έχουν προθεσμία 30 ημερών να τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις από την ώρα που βεβαιώθηκαν ή εναλλακτικά, αν διαφωνούν, έχουν τη δυνατότητα και πάλι εντός 30 ημερών να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή. Αυτό συμβαίνει γιατί -βάσει απόφασης του ΣτΕ- το Δημόσιο χάνει στις 31 Δεκεμβρίου 2022 το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων στην περίπτωση που έως το τέλος του μήνα δεν καταλογιστούν και μια σειρά οφειλών που μπορεί να αφορούν ανακριβή δήλωση ή μη δήλωση αναδρομικών ποσών σε παλαιότερες φορολογικές υποθέσεις.





Source link

Author

account